ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Όλες οι εκτεταμένες περιλήψεις των εργασιών θα είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό τόμο πρακτικών που θα εκδοθεί με εξασφαλισμένο ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Α. Μορφή Εργασιών
Η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλεί όσους/ες ενδιαφέρονται, να υποβάλουν εισηγήσεις σχετικές με τη θεματολογία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο μπορούν να υποβληθούν Ερευνητικές Eργασίες και Επισκοπήσεις. Οι εργασίες πρέπει να εντάσσονται στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Οι συγγραφείς πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα εγγραφής και να επιλέξουν ΜΙΑ από τις παρακάτω επιλογές:
- Προφορική εργασία
- Αναρτημένη εργασία
- Προφορική ή αναρτημένη εργασία
![](https://14synedrio.pev.gr/wp-content/uploads/2024/04/14synedrio-pev-01-1024x683.jpg)
![](https://14synedrio.pev.gr/wp-content/uploads/2024/04/14synedrio-pev-02-1024x683.jpg)
Β. Διαδικασία κρίσης εργασιών
Όλες οι εργασίες θα υποβληθούν σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης από την Επιστημονική Επιτροπή. Η κρίση μπορεί να οδηγήσει:
α) στην αποδοχή της εργασίας, ως προφορική ανακοίνωση
β) στη αποδοχή της εργασίας, ως αναρτημένη ανακοίνωση (poster)
γ) στην απόρριψη της εργασίας
Κατά τη διαδικασία κρίσης, επιπλέον θα ληφθούν υπόψη:
- Η πρωτοτυπία της υποβαλλόμενης εργασίας (να μην έχει παρουσιαστεί σε άλλο συνέδριο).
- Η συνάφεια με την (ενδεικτική) θεματολογία του συνεδρίου.
- Η ολοκληρωμένη, κατανοητή και σωστά δομημένη εργασία.
- Η ικανοποιητική παρουσίαση βιβλιογραφίας κι αναφορών.
- Η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού σελίδων γραφής της εργασίας.
Η συμμόρφωση προς τις οδηγίες συγγραφής των κειμένων (μορφοποίηση σύμφωνα με το υπόδειγμα) αποτελεί απαραίτητο παράγοντα για την αποδοχή των εργασιών.
Γ. Οδηγίες συγγραφής εργασιών
- Οι εργασίες πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.
- Πρέπει να περιλαμβάνουν : περίληψη, λέξεις κλειδιά, εισαγωγή, μέθοδοι, αποτελέσματα, συμπεράσματα, ενδεικτική βιβλιογραφία.
- Αν επιθυμούν οι συγγραφείς μπορούν να συμπεριλάβουν δύο είτε διαγράμματα και/ή φωτογραφίες συνολικά.
- Οι εργασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 1000 λέξεις (χωρίς να υπολογίζεται η βιβλιογραφία).
- Οι συγγραφείς καλούνται να τηρήσουν με ακρίβεια το υπόδειγμα μορφοποίησης εργασιών του Συνεδρίου που παρουσιάζεται παρακάτω.
![](https://14synedrio.pev.gr/wp-content/uploads/2024/04/14synedrio-pev-03-1024x683.jpg)
![](https://14synedrio.pev.gr/wp-content/uploads/2024/04/14synedrio-pev-format-text-1024x681.jpg)
Δ. Οδηγίες μορφοποίησης εργασιών
(που θα υποβληθούν για κρίση & συμμετοχή στο 14ο Συνέδριο της Π.Ε.Β. “Η Βιολογία στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Προκλήσεις και ευκαιρίες”)
Το διάστημα θα πρέπει να είναι μονό, τα περιθώρια 2,5 εκατοστά σε όλες τις πλευρές, ο τύπος των γραμμάτων Times New Roman και το χρώμα των γραμμάτων μαύρο. Όπου χρειάζεται στοίχιση δεξιά-αριστερά ή στο κέντρο αυτή πρέπει να γίνεται με τις κατάλληλες επιλογές για τη μορφοποίηση της παραγράφου και όχι με τη χρήση κενών.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Επιστημονικές εργασίες λοιπόν θα γίνουν δεκτές από όλο το φάσμα της Βιολογίας :
- Εκπαίδευση
- Υγεία
- Περιβάλλον
- Έρευνα
- Ποιότητα ζωής
- Βιομηχανία
- Τρόφιμα
![](https://14synedrio.pev.gr/wp-content/uploads/2024/04/14synedrio-thematikes-enotites-1024x681.jpg)
Έναρξη υποβολής περιλήψεων εργασιών: 1 Σεπτεμβρίου 2024
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 6 Νοεμβρίου 2024
Σημαντικές Επισημάνσεις
- Η υποβολή των περιλήψεων των εργασιών θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου. Αναλυτικά εδώ.
- Για να γίνει αποδεκτή μία περίληψη εργασίας και να συμπεριληφθεί στα πρακτικά, θα πρέπει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εργασιών (6-11-2024) να υπάρχει η εγγραφή τουλάχιστον ενός (1) συγγραφέα για κάθε εργασία.
- Είναι υποχρεωτική η εγγραφή του συγγραφέα που θα κάνει την παρουσίαση της εργασίας στο συνέδριο.
- Βεβαίωση Παρακολούθησης χορηγείται σε όλους τους εγγεγραμμένους συνέδρους, αλλά Βεβαίωση Εισηγητή χορηγείται μόνο στους εγγεγραμμένους συγγραφείς.
- Φοιτητές θεωρούνται οι κάτοχοι φοιτητικής ταυτότητας (προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής), η οποία θα πρέπει να επισυνάπτεται στην φόρμα εγγραφής ως αποδεικτικό της ιδιότητας.
- Όλες οι περιλήψεις των εργασιών θα είναι διαθέσιμες στον ηλεκτρονικό τόμο πρακτικών που θα εκδοθεί με εξασφαλισμένο ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη
Α. Μορφή Περιλήψεων Εργασιών
Η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλεί όσους/ες ενδιαφέρονται, να υποβάλουν ερευνητικές εργασίες που εντάσσονται στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Οι συγγραφείς πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα εγγραφής και να επιλέξουν ΜΙΑ από τις παρακάτω επιλογές:
- Προφορική εργασία
- Αναρτημένη εργασία
- Προφορική ή αναρτημένη εργασία
Η παρουσίαση των προφορικών εργασιών στο Συνέδριο θα μπορεί να γίνει είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά. Η παρουσίαση των αναρτημένων εργασιών στο Συνέδριο θα γίνει ηλεκτρονικά (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του συνεδρίου), αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα φυσικής έκθεσης της εργασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε επόμενο χρόνο.
Β. Οδηγίες συγγραφής περιλήψεων εργασιών (abstract)
- Οι περιλήψεις των εργασιών πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.
- Πρέπει να περιλαμβάνουν: τίτλο, λέξεις κλειδιά, κυρίως κείμενο (abstract).
- Οι περιλήψεις των εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 500 λέξεις.
- Οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι προαιρετικές και δεν θα προσμετρηθούν στο παραπάνω όριο λέξεων. Μέσα στο κείμενο οι βιβλιογραφικές αναφορές περιλαμβάνουν το επώνυμο του συγγραφέα ή των συγγραφέων και τη χρονολογία, χωρίς μεταξύ επωνύμου και χρονολογίας να υπάρχει κάτι. Μεταξύ επωνύμων υπάρχει κόμμα (,) ή το σύμβολο & κατά περίπτωση (βλ. παραδείγματα). Αν υπάρχουν στο ίδιο σημείο του κειμένου περισσότερες από μία αναφορές, αυτές χωρίζονται με ένα κόμμα (,) και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. Σε κάθε αναφορά, γράφονται μέχρι τρία επώνυμα, ενώ στην περίπτωση που αυτά είναι περισσότερα, τότε αναφέρεται το επώνυμο του πρώτου συγγραφέα και ακολουθεί «et al» για διεθνή αναφορά ή «κ.ά.» για ελληνική. Ακολουθούν παραδείγματα:
- Σύμφωνα με σχετικές έρευνες (Συγγραφέας1 & Συγγραφέας2 2013, Συγγραφέας3 κ.ά. 2013, Συγγραφέας4, Συγγραφέας5 & Συγγραφέας6 2010)…
- Όπως περιγράφουν οι Συγγραφέας7 και Συγγραφέας8 (2001), η διδασκαλία της Βιολογίας …
- Οι συγγραφείς (ή οι υπεύθυνοι) των εργασιών οφείλουν να τηρήσουν με ακρίβεια τις παρακάτω οδηγίες μορφοποίησης και παρακαλούνται οι συγγραφείς να δείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια στην ποιότητα της περίληψης και να εξασφαλίσουν την απουσία τυπογραφικών και ορθογραφικών λαθών από τα κείμενα. Οι συγγραφείς είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και την ποιότητα των περιλήψεων και θα δημοσιευθούν όπως ακριβώς έχουν αποσταλεί. Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει διόρθωση των κειμένων μετά την υποβολή.
Γ. Οδηγίες μορφοποίησης εργασιών
Η δομή της εργασίας και η κατά περίπτωση διαμόρφωση του κειμένου παρουσιάζονται στη συνέχεια με ένα σχετικό υπόδειγμα που μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω:
Δ. Διαδικασία κρίσης εργασιών
- Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής, όλες οι πλήρεις εργασίες θα σταλούν στους κριτές προς αξιολόγηση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Επιστημονική Επιτροπή.
- Οι εργασίες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα αξιολογηθούν.
- Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από ειδικούς κριτές ανά θεματική ενότητα. Κατά τη διαδικασία της κρίσης δεν θα εμφανίζονται τα ονόματα των συγγραφέων καθώς και το Κέντρο προέλευσης της εργασίας. Ανάλογα με την τελική αξιολόγηση οι εργασίες θα καταταγούν ως ακολούθως:
- α. προφορική παρουσίαση,
- β. αναρτημένη ανακοίνωση (Poster),
- γ. απόρριψη.
- Ο υπεύθυνος αλληλογραφίας κάθε εργασίας θα ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίσης με e-mail. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου στο biopevconf@gmail.com
- Οι αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τη κατάταξη των εργασιών είναι οριστικές.
Κριτήρια για την αξιολόγηση των εργασιών
Οι εργασίες θα αξιολογηθούν με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Πρωτοτυπία: θα αξιολογηθεί το αντικείμενο της μελέτης, η υπόθεση εργασίας στην οποία βασίστηκαν οι συγγραφείς και η πιθανή σημασία της εργασίας για την προαγωγή της γνώσης στο συγκεκριμένο πεδίο.
- Σχεδιασμός: λαμβάνεται υπόψιν η ευκρίνεια με την οποία διατυπώνονται τα βασικά ερωτήματα της μελέτης και η «στρατηγική» που εφαρμόσθηκε για τη διεκπεραίωσή της.
- Μεθοδολογία: αξιολογούνται οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ως προς την καταλληλότητα και επάρκειά τους για τη διερεύνηση της υπόθεσης εργασίας.
- Ανάλυση/σημασία ευρημάτων: εξετάζεται η σημασία των αποτελεσμάτων και η σαφήνεια της παρουσίασής τους καθώς και η περιγραφή των στατιστικών αναλύσεων, κυρίως σε σχέση με τις αξιολογούμενες παραμέτρους.
- Εξαγωγή νέων δεδομένων: ελέγχονται τα συμπεράσματα της μελέτης και οι μελλοντικές προοπτικές για την έρευνα στο σχετικό αντικείμενο.
Κατά την αξιολόγηση των δύο τελευταίων κριτηρίων θα ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
- Τα συμπεράσματα που εξάγονται να στηρίζονται επαρκώς στα αποτελέσματα της μελέτης.
- Οι πληροφορίες που παρέχονται στην εργασία να επιτρέπουν τη συγκριτική αξιολόγησή τους με συναφείς δημοσιευμένες μελέτες.
- Τα ευρήματα και συμπεράσματα της μελέτης να προσφέρουν νέες, σημαντικές γνώσεις.
Κάθε αξιολογητής θα βαθμολογεί την κάθε εργασία με βαθμό 0-10. Εργασίες που συγκεντρώνουν
- μέσο όρο βαθμολογίας 0-5 απορρίπτονται,
- μέσο όρο >5-7 παρουσιάζονται ως αναρτημένες ανακοινώσεις
- μέσο όρο βαθμολογίας >7 παρουσιάζονται ως προφορικές.